12 juni, 2019 admin

Socionomdagarna 2019 – Utställarintervju med Johanna Ramsell, Järfälla kommun

Hur var er upplevelse och vad har hänt sedan dess? Vi pratade med Johanna Ramsell, personalkonsult på Järfälla kommun!

Järfälla kommun, var med som utställare på Socionomdagarna 2018, berätta, vad gjorde att ni ville ställa ut?

Järfälla växer och vi står i rekryteringsbehov även om vår personalomsättning inte är så hög. Det är nästan alltid någon enhet som behöver utöka. Så vi kände att vi ville synas lite. Det finns heller ingen hållplats eller tågstation som heter Järfälla så vi behöver ibland tala om att vi finns bara 20 mim från Stockholm C, inte alla som vet det. J

Vårt huvudmål var dock att prata med massa socionomer och se hur de ser på sin framtid, vad är en bra arbetsgivare och så.

Vilka deltog från er organisation?

Jag som arbetar som personalkonsult och arbetar med vår kompetensförsörjning. Och en kommunikatör som är van att möta folk och ta reda på hur de tänker.

Många såg ert härliga klipp på #socionomdagarna där ni uppmanar Socionomer att komma och jobba hos er. Hur har det gått, har ni fyllt kvoten nu, eller har ni fortfarande spännande platser att söka?

Vi är en stor organisation som växer, vi kommer alltid ha platser att fylla.

Hur många socionomer jobbar för närvarande i er kommun? Hur ser framtidsutsikterna ut? Varför ska man jobba hos er?

I runda slängar skulle jag säga att det är 200-230 socionomer ungefär. Framtidsutsikterna vet jag inte riktigt hur jag ska resonera kring. De ser väl bra ut för socionomerna antar jag. Det kommer att finnas olika sorters tjänster så möjlighet till intern rörlighet är stor. Vi har ett bra arbetsmiljöarbete och lägger ner mycket tid på klienterna så det finns stora möjligheter att få arbeta med människor, vilket också svarar på frågan varför man ska arbeta hos oss.

Vi är modiga och vågar tänka nytt och förändra det som behöver förändras. Och framför allt samarbetar vi.

Åter lite kort till Socionomdagarna: Vad uppskattade ni mest med Socionomdagarna?

Det var roligt att prata med de andra utställarna. Det gav mycket nyttig kunskap och bra nätverkande.

Vad vill ni ge för tips vad gäller förberedelser och dylikt till de kommuner  som är utställare 2019 för att få ut så mycket som möjligt av dagarna?

Jag tycker att fokus i samtalen borde vara på för vem finns vi till. Det är för mycket fokus på socionomen i sig. Hos vem får jag mest lön, bäst arbetstid eller förmåner. Vi som arbetsgivare bidrar till att skapa en omnipotent yrkesgrupp som fokuserar på sig själva.

Vi behöver prata om kommuninvånaren, patienten, klienten- hur vi nu benämner det. Vad gör vi för dem? Hur är vi bäst för dem? Varför blev man socionom är kanske frågan som ska prata om. Om vi alla gör det tillsammans så kanske fokus hamnar rätt igen. Och det tjänar vi alla på, klienten, arbetsgivaren och socionomen.