12 maj, 2020 Ida Wikström

Socionomdagarna 2020 – 9vB berättar om sina erfarenheter av Socionomdagarna samt hur de hanterar rådande situation

Vi har fått chansen att ta en diskussion med Joakim Nilsson som är verksamhetsansvarig och behandlare på 9vB. I intervjun berättar Joakim om deras erfarenheter som utställare på Socionomdagarna, vad som är aktuellt för dem just nu samt hur de hanterar rådande situation med covid-19. 9vB arbetar med HVB, stödboende samt öppenvård som riktar sig till ungdomar & unga vuxna.

Kan du kortfattat förklara din roll/bakgrund hos 9vB?

Jag ser mig först och främst som en behandlare inom 9vB. Med schema som sträcker sig över kvällar, helger och nätter som alla andra. Om jag får välja jobbar jag nära ungdomarna, med deras utveckling, motgångar, slit och framgångar! 9vB är en platt & organiska organisation där alla är med lite i allt. Precis som kroppens olika delar. Jag är även med och utvecklar 9vB:s verksamheter mer övergripande gällande organisation, expansion, rekrytering & metod. Jag har varit med 9vB sedan starten när det endast var ett HVB i Svalöv. Eller till och med när det var ett tomt hus i Svalöv, som nu är Lovisagården HVB. Idag är vi tre HVB, ett stödboende och har en öppenvård.

Ni kommer vara med som utställare på Socionomdagarna 2020, berätta, varför är ni med och ställer ut?

Att ställa ut har många vinster. De mest uppenbar är exponeringen. Socionomdagarna är ett stort event där vi får möjlighet att sprida budskapet om vår verksamhet till många personer inom socialt arbete. Vi får även stora chanser att ta del av andras arbete, forskning och erfarenheter och det är ovärderligt. En annan aspekt är att man inför en mässa behöver se över vad verksamheten gör, vad är det vi ska visa upp? Det måste finnas en tydlighet och det är inte alltid så tydligt när vardagen lunkar på. Vi behöver alltså tillsammans i de olika grupperna samla oss och tänka över vad vi gör, vad som gör oss så bra och vad vi tror är det andra behöver av oss. Det blir på ett sätt en genomgång av verksamheten och det stärker arbetsgrupperna och vår helhetssyn av 9vB. Vidare är det ett event där alla som följer med får en sammanhållning, trevligt event och lite ny kunskap. Kunskap dels från föreläsningar, också kunskap om sig själva. Genom att stå och bli synad av alla de personer som går förbi varje dag får man möta sig själv på ett nytt vis. Vissa företag har ju möjlighet att ha ett ”säljteam” men vi som åker från oss jobbar ju som behandlare. Det är alltså en helt ny miljö. Vissa på mässan vill prata med oss, många försöker undvika att prata med oss, andra vill ha en penna. Mötet med sig själv i relation till just detta är intressant och berikande. Vi tror att det stärker oss, då det är lite utlämnande, utmanande och ibland lite obekvämt, i rollen som behandlare.

Vilka utmaningar ser ni inom det sociala arbetet i och med rådande situation med covid-19?

Utmaningarna för oss har varit att skolorna ställts in vilket har lämnat många ungdomar utan en plats att gå till och en förlorad struktur. Att då hålla uppe strukturen på HVB med lektioner över dator och liknande har varit väldigt svårt. Ungdomarna har stundtals varit understimulerade och haft svårt att anpassa sig till den nya ”skolmiljön”. Vi har haft svårt att räcka till i vårt arbete. Vi har tagit in extrapersonal men resurserna är såklart begränsade där med då avgifterna inte ökar. Men i det stora hela har det gått väldigt bra.

Vilka möjligheter ser ni inom det sociala arbetet i och med rådande situation?

Möjligheterna har varit att förbättra relationerna med ungdomarna då de behövt oss mer dagtid med skolan. Vi har alltså suttit ner med dem och gjort skoluppgifter och liknande. Saker de annars varit i väg i skolan och gjort.

Görs några särskilda satsningar just nu hos er? Vad är ert fokus nu?

Vi gör satsningar inom utbildning mot missbruk. Inom MET, ACRA, 12.steg och lite annat. Vi satsar även på att förstärka vår behandlingsprocess, eftersom vi tror på processer är det väldigt viktigt att förbättra just denna. Allians står över metod, och process över allians. Vi tror att med en organisk organisation tillsammans med en väl inarbetad behandlingsprocess kan individanpassningen av metod blomma fram och fingertoppskänslan leta sig in i ungdomarnas motivation och hjälpa till förändring!

Är du nyfiken på någon talare eller utställare på mässan?

Jag är väldigt nyfiken på förra årets utställare som vi talade med, att få träffa dem igen och se hur de har det och hur det går för dem. Även föreläsningen om gäng och hjärnsmart på jobbet!

Ni har varit med tidigare på Socionomdagarna, vilka tips har ni till nya utställare?

Förbered er – vem är ni, vad är ni bra på? Det är lätt att få besökare att ta ens give aways, men hur får man dem att veta vem vi egentligen är? (Kommer ni på det så dela gärna med er)

Slutligen, hur kommer ni att förbereda er för att få ut så mycket som möjligt av dagarna?

Vi försöker vara trygga i vår organisation och hitta det budskap vi vill förmedla. För oss är det viktigt att vi inte bara ger bort massa saker. Det enklaste är ju tygkassar (det är ju inte så miljövänligt) men är vi där för att vi tror att vi har något att dela med oss av eller bara för att ge bort vår logga? Vi vill i vart fall att de som pratar med oss ska få känslan av att vi har tänkt igenom vad vi gör, inte bara gör som alla andra för att det är så man gör. Utan att vi är nytänkande, genuina och att vi har ett moderna välfungerande behandlingstänk som skiljer sig lite från många andra!