5 juli, 2023 Ida Wikström

Tips på sommarläsning

Sommaren är i full gång och kanske har du redan gått på semester eller så är du kanske i slutspurten inför semestern. Vad passar då inte bättre än att få lite tips på böcker. Oavsett om du vill koppla av med trevlig skönlitteratur, få lite tips på goda recept eller om du vill passa på att uppdatera dig inom områden eller genrer för fortbildning så har Natur och kultur och Gothia Kompetens lite tips.

Trevlig läsning!

Blir du ledsen om jag dör? av Nicolas Lunabba (utkommer även i pocket 20 juli)

”… Lunabba briljerar. (…) Det finns en poetisk rytm i Lunabbas språk, han undviker klichéer och låter vreden kväva sentimentaliteten. Resultatet blir en episk anklagelseakt, en skoningslös skildring av Sveriges svek och – framför allt – början på ett spännande författarskap.” Vi Läser

Läs mer här

Förenligt med liv – berättelser om krisstöd av Sara Johansson

”Boken är bra och behandlar ett brett spektrum av mänskligt lidande med inslag av poesi i texten. Texten vänder sig till den som vill veta mer om kris- och sorgereaktioner och fungerar som ett fint komplement till föreläsningar och kurser i krisstöd.  Therese Nordholm, BTJ-häftet nr 5, 2023

Läs mer här

Tillåt mig tvivla – en bok om åsikter på gott och ont av Stefan Einhorn och Folke Tersman

”Texten är alltigenom enkel, välformulerad, tankeväckande och kryddad med aktuella referenser, och resonemangen tydliga och logiska. Både direkt och indirekt rymmer framställningen mängder med goda råd om det sansade tänkandet och bedömandet, och författarnas engagemang inför ett åsiktsklimat kännetecknat av besinning, prestigelöshet och hänsyn lyser starkt igenom och är mycket smittande.” Ola Svärd, BTJ-häftet nr 6, 2023

Läs mer här

Drömmen om ett träd av Maja Lunde

”Drömmen om ett träd är en lika ödslig som varm, lika gastkramande som trösterik, bok och en mycket värdig avslutning på Lundes romanprojekt.”

Tidningen Vi

Läs mer här

Musslor & morötter – vardagsrecept på hållbara råvaror av Louise Johansson

Med utgångspunkt i sju svenska råvaror som är hållbara utifrån miljö- och klimatperspektiv inspirerar Louise med ett 70-tal recept på snacks, efterrätter, festrätter och framförallt vardagsrecept.

Läs mer här

Hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck (HVF) är ett samhällsproblem som innebär stora utmaningar för socialtjänsten. Den här handboken introducerar en metod för hur socialtjänsten kan arbeta för att möjliggöra varaktig förändring och säkra återföreningar efter placering.

Läs mer här

Familjehem för barn med npf

Att vara familjehem till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, npf, innebär en hel del utmaningar, och som handläggare eller familjehemskonsulent behöver du kunna stötta familjehemmet trots att du inte alltid känner barnet särskilt väl. Dessutom behöver alla inblandade samverka och hålla kontakt med andra viktiga instanser såsom psykiatri, skola och habilitering.

Läs mer här

Motiverande samtal för chefer och ledare

Motiverande samtal (motivational interviewing, MI) är en samtalsmetod och ett förhållningssätt som fokuserar på att stärka en persons inre motivation och stimulera till förändring. För samtalsledaren handlar det till stor del om att lyssna med hundra procents intresse, att visa respekt, empati och acceptans samt att betona autonomi och optimism.

Läs mer här