Patti Hansén är socialpedagog och verksamhetschef på frivillighetsorganisationen Räddningsmissionen. Patti har en lång erfarenhet från att arbeta med hemlösa och utsatthet. Och en och annan kanske har hört honom som programledare på radio p3, när det begav sig?
Patti, berätta, hur kommer det sig att du jobbar inom socialt arbete? Hur föll valet på det?
Det är en lång historia men om jag ska försöka göra den riktigt kort så hade vår familj bekanta där särskilt en person gjorde avtryck på mig. Det var en person som jobbade som pastor och bedrev ett pensionat i Göteborg. Så varje sommar från att jag fyllde 15 år reste jag från Finland till Göteborg för att sommararbeta på pensionatet vilket kom att prägla mig. Från 1985 var det bostadsbrist i Göteborg och man visste inte var man skulle placera människor i hemlöshet och missbruk, det var då man började man placera dem på det här pensionatet. Att möta dessa människor och föreståndaren för pensionatet har kommit att prägla hela mitt sätt att se på socialt arbete. Föreståndaren stod på barrikaderna för de svaga och kämpade för deras rättigheter!
Så du kom underfund med tidigt att socialt arbete var något viktigt du ville fortsätta med. Men jag blir lite nyfiken nu, visst jobbade du med radio rätt länge också, hur kom du in på det?
Jag blev klar Socialpedagog 1996 och senare Socionom och hade tänkt att jag skulle jobba med socialt arbete men tanken väcktes också om radio där jag lite gled in på ett bananskal i Svenskfinland. Detta ledde senare in mig på tv-jobb vilket jag sedan jobbade med fram till 2004. Då flyttade jag från Finland till Göteborg där min bror också bor. Jag kom där i kontakt med Räddningsmissionen i Göteborg och deras verksamhet och började arbeta där. Men jag fick också jobb på bland annat p3 och p4, som senare övergick till heltidstjänst i radio och på tv. Men efter ett antal år ville jag tillbaka till det sociala arbetet och Räddningsmissionen där jag också kunde använda min utbildning och göra skillnad. Jag har dock inte övergivit radio utan gör parallellt med mitt jobb som verksamhetschef ett radioprogram som heter ”Fatta familjen” som produceras av Utbildningsradion och sänds på p4.
Kul att du lyckas kombinera radio och socialt arbete. Räddningsmissionen, där du är verksamhetschef sedan några år – berätta kort om vilka ni är och vad ert uppdrag och mission är
Räddningsmissionen är en frivilligorganisation med idag drygt 30 verksamheter och 270 anställda. Vi bedriver socialt arbete på olika sätt, bland annat har vi startat upp två skolor i socialt utsatta områden här i Göteborg. Vi jobbar också mycket med hemlöshet med projekt inom missbruk och samsjuklighet, psykiatriboenden, har matbutiker m.m. där vi tar hand om matsvinn.
Låter som en omfattade verksamhet
Ja mycket. Många områden inom ett stort socialt spann.
Vad tar du med dig från Finland, där du har dina rötter, vad gäller socialt arbete?
Det som Finland framförallt lyckats väl med är att bekämpa hemlöshet. Den omfattade nationella hemlöshetsstrategin där har varit framgångsrik. Den bygger på något som kallas för Bostad först och som utgår från att eget boende är en mänsklig rättighet. Genom ett bra samarbete mellan bland andra stat, regioner och kommuner, lokala aktörer och civilsamhället har de fått ihop en riktigt bra modell. I Sverige har vi uppemot 30000 hemlösa, medans den siffran i Finland bara är knappt 4000. Med målsättningen 0 vilket man tror kan uppnås redan 2027 el 2028.
Började man tidigt i Finland med detta? Hur kommer det sig att det blivit så framgångsrikt?
Det var från 2008 det tog fart på allvar då en stiftelse fick i uppdrag att undersöka hur man kan ta fram, och utveckla prisvärda bostäder. Stiftelsen har till fram idag lyckats ta fram över 16000 bostäder till särskilt utsatta. Detta har skett genom statliga och kommunala medel och genom samarbete med t.ex Alko. Dvs den finska motsvarigheten till vårt svenska Systembolaget. Liksom spelaktörer, motsvarande våra Svenska spel t. ex. Ett välfungerande samarbete. Finland lyfts ofta som ett lysande exempel även internationellt.
På Socionomdagarna kommer vi få lyssna till dig och Bo Hejlskov Elvén, på temat ”Att villkora stöd”. På vilket sätt kopplar det an till det du berättade om bostadssituationen och sätt att hantera hemlöshet?
Som verksamhetschef inom hemlöshet möter jag många hemlösa som har NPF eller annan psykiatrisk variation eller nedsättning. Att villkora stöd och ställa krav på dessa individer är inte en fungerande metod iom att grundförutsättningarna är annorlunda. Dvs det krävs helt andra ramar, villkor och bemötande för att det ska fungera där beteendeavvikelse inte kan vara grund för uteslutande av bostad t.ex. Det ihop med andra åtgärder gör att de kan få behålla sin bostad. Vi ser att det går att få fram framgångsrika placeringar som är långvariga genom rätt metoder. Dvs vi behöver skruva på vårt förhållningssätt, de i behov ska inte ha det som ansvar.
Så sammanfattningsvis, att villkora stöd fungerar inte?
Nej det fungerar överhuvudtaget inte för denna grupp i särskilt behov som t.ex. har funktionsnedsättningar ihop med ett missbruk eller liknande.
Vad skulle du vilja ge verksamhetsutövare och politiker för tips och råd avseende villkorat stöd?
Vi kan inte lägga ansvaret på de individer som är i behov av särskilt stöd och är hjälpsökande. Vi måste se till att det finns resurser, metoder och förhållningssätt att klara av uppdraget till de hjälpsökande som har rätten på sin sida.
Vad hoppas du och Bo kunna förmedla på Socionomdagarna?
Framförallt att kunna stärka kåren och nyexaminerade socionomer. Att förmedla hopp och genom att visa att genom fungerande metoder och förhållningssätt kan vi klara och lösa så många fler situationer än vad vi först tror. Här kommer bland annat det lågaffektiva bemötandet in, som Bo Hejlskov Elvén handlett oss i på Räddningsmissionen och är expert på. Det finns många framgångsrika exempel som vi kommer berätta om på Socionomdagarna.
Jag förstår att ett ständigt arbete pågår för utveckling och förbättring. Men, det är sommar och även du behöver ta semester, vad ser du främst fram emot när semestern kommer?
Först och främst att ladda mina batterier. Få ha ledigt, njuta av sommarstugan på Tjörn här på västkusten, och sist men inte minst – att besöka mitt älskade Finland så klart.
Låter härligt! Något särskilt du ser fram emot i Finland?
Ja, i år har vi en sammanslutning av dedikerade arrangerat ett come together folkfest för oss som är födda på 60-70-80-90 talen i Österbotten. Festernas fest hoppas vi det blir. Med musik och dans osv. Sist vi hade det var före pandemin så det ska bli jättekul att ses!
Apropå sommar och ledighet. Har du något boktips eller pågående bok du läser och som du vill rekommendera?
Jag är ingen superstor bokläsare just för tillfället, men jag ska göra ett inköp här i veckan, så jag ber om att få återkomma när jag läst dem!
Slutligen. Vad vill du hälsa eller göra för medskick till alla hårt arbetande kollegor inom socialt arbete?
Det är ett så oerhört viktigt arbete vi gör tillsammans. Det är inte bara meningsfullt utifrån de vi tjänar utan det skänker också en djupare mening, det är därför det känns så gott och bra att gå till jobbet!
Stort tack och trevlig sommar Patti!
Patti Hansen och Bo Hejlskov Elvén föreläser på Socionomdagarna pass 2E!