5 oktober, 2018 admin

Socionomdagarna 2018 – Talarintervju med Driton Rama, Metodansvarig ENIG & BEAP

Vi träffade Driton Rama, metodansvarig för metoden ENIG (Etableringsprogram för nyanlända i Grupp) och medgrundare till Din Bror. Driton är aktuell föreläsare på Socionomdagarna och kommer med sin föreläsning att diskutera det han brinner för – Etableringsfrågor, utmaningar som finns kring detta och hur man inom ENIG-metoden arbetar för att lösa detta.

Berätta lite om dig själv, hur kommer det sig att du valde att jobba med social omsorg?
Jag började jobba som takläggare efter gymnasiet och hade inga planer på att arbeta inom socialt arbete. Tre år senare så bestämde jag mig för att läsa på universitet och gick en kurs i Psykologi. Blev helt såld, en helt ny värld som sorterade många tankar och frågor. 2004 var en kreativ period, jag träffade Tyko Granberger detta år, som jag senare grundade DIN BROR tillsammans med, en av mina närmaste vänner numera.

Min stora mentor i livet Douglas Modig; som på den tiden arbetade och pratade om trauma, psykodynamisk psykologi mm, påverkade mig mycket.

Du arbetar idag på Humana som Metodansvarig, vad består ditt arbete mest av?
Jag får arbeta med de frågar jag brinner för på Humana. Mitt arbete går ut på att konceptualisera, kvalitetssäkra, samt hitta vägar att dela goda metoder. Jag är metodansvarig för metoden ENIG (Etableringsprogram för nyanlända i Grupp). En grupp med stora sårbarheter; som har ökade risker att misslyckas i ett svenskt samhälle.

Programmet syftar till att hjälpa nyanlända vuxna och föräldrar att tillskansa sig tillräckliga färdigheter för att kunna få en normalfungerande vardag i Sverige, samt vägleda och skydda sina barn i ett svenskt samhälle. Idag används ENIG inom Arbetsförmedlingen och SFI. Visionen är att alla nyanlända ska få ta del av ENIG (SFI), för att i största möjliga mån minska onödigt lidande för den enskilde och dennes omgivning.

BEAP (Boys Emotionell Awareness Program). Det är inte flickor vi får upp i våra tankar när vi hör om skjutningar och om bilar som sätts i brand. Ett program som går ut på att öka pojkars affektmedvetenhet, ett sätt att öka pojkars självkänsla. Förmågan att stanna upp och notera vad som händer runt en och hos en, sätta ord på det och välja en effektiv och funktionell lösning som ger vinster på lång sikt.

Anledningen till att pojkar behöver dessa färdigheter är för att de är en av de sårbaraste grupperna i samhället idag. Pojkar leder den negativa statistiken, och denna trend behöver vändas genom att skapa främjande insatser för pojkar. Vi behöver utrusta pojkar med funktionella problemlösnings färdigheter för en tid av fred. Idag används BEAP främst inom Humanas boenden, men min vision är att BEAP blir implementerat i skola och når ut till alla pojkar i Sverige.

Vilka är de största utmaningarna du stöter på i arbetet med nyanlända?
Att insatserna oftast är i projektform och tidsbundna. Att vissa ser våra deltagare som endast en belastning. Svårt att motivera mot en förändring i dessa situationer.

Vilken är den mest angelägna frågeställningen just nu inom socialt arbete just för dig?
Integration och välfärd; Hur ser vi till att de sårbara grupperna blir en tillgång för sig själva, andra och annat?

Förutom socialt arbete har du också varit aktiv inom elitidrotten med två SM-guld i thaiboxning i bagaget. Är det något du tar med dig från thaiboxningen i ditt dagliga arbete?
Absolut! Jag har kunnat se kopplingen mellan mående och träning. En annan viktig del som jag fått av elitträningen är; förmågan att anstränga mig och hålla kvar mig i obekväma situationer. Kan se att många av mina deltagares lidande är kopplat till undvikande och passivitet.

Slutligen, vad vill du att man tar med sig hem (till organisationen eller privat) efter att ha lyssnat på ditt pass?
Hopp, men också konkreta verktyg för att motivera andra till utveckling och förändring.

Lyssna på Driton under Socionomdagarna genom att välja pass 7B – ENIG – Gruppsamtalsprogram för nyanlända vuxna och föräldrar. Dag 2 torsdag den 22 november kl. 08:30. Besök gärna Humana i deras monter A04:15 och fortsätt diskussionen där.