6 juli, 2022 Ida Wikström

Implementeringen av Signs of Safety har påverkat mer än vad vi trodde

Linda Carsten Andersen och Asta Magnusdottir, Mottagnings- och utredningsenheten Trelleborg har lång erfarenhet av utredningsarbete – och att arbeta tillsammans!  Bland annat med implementeringen och det praktiska arbetet med Signs of Safety. Vi ställde några frågor inför sommaren och inför deras seminarium på Socionomdagarna 22-23 november där de kommer dela med sig av tips och framgångsfaktorer, men också hinder att undvika och lösa vad gäller implementering av metoden!

 

Berätta, ni har jobbat länge, både ihop och på samma enhet i Trelleborg? 

Vi har jobbat i Trelleborg i 15 respektive 10 år, varav 10 år tillsammans på samma enhet.

Nu jobbar ni på mottagnings och utredningsenheten i Trelleborg och ni har båda jobbat med utredningar av barn och unga. Vad är det som gör arbetet så intressant? 

Det som gör utredningsarbetet så intressant är att det är omväxlande, utmanande och utvecklande. Varje unika ärende kräver sin unika hantering. Det gör att ingen dag blir den andra lik. Man lär sig ständigt nått nytt och det är otroligt givande att få följa familjens resa.

Låter givande, men också krävande. Tröttnar ni aldrig?

NEJ!! Men visst har vi våra stunder då det här arbetet är slitsamt och stressigt. Men arbetet och vår arbetsplats är i grunden så givande och utvecklande att det är svårt att hitta något annat jobb som matchar det. Det främsta skälet till att vi förlagt i princip hela vårt arbetsliv som socionom på utredningsenheten är det vi beskrev i föregående fråga i kombination med ett gott kollegialt stöd och ledarskap.

På Socionomdagarna kommer ni berätta om era erfarenheter av implementeringen av Signs of Safety i Trelleborg, som gett er massa lärdomar, kan ni berätta om någon intressant insikt ni gjorde under arbetets gång, redan nu?

Vi har gjort flera intressanta insikter men en av de mest märkbara är hur vi som socialarbetare gått från vår expertroll, där vi presenterar lösningarna, till att efterfråga och våga pröva familjens egna lösningar. Vår lärdom i det, är att idéerna som kommer från familjen och dess nätverk oftast är de som gör störst skillnad för barnet och som håller bäst på sikt.

Hade ni väntat er just det?

Nej, vi hade nog främst förväntat oss att få lite nya verktyg i utredningsarbetet men i verkligheten innebar det i huvudsak ett helt nytt förhållningssätt

Spännande, ser fram emot att höra mer! Varför bör man delta på ert seminarium anser ni

Man ska komma och lyssna på oss om man vill bli inspirerad och dra lärdom av våra erfarenheter, framgångsfaktorer och fallgropar från vår implementeringsresa. Vi vill i det lilla bidra till att fler kommuner inte bara går en utbildning i Signs of safety för att få nya verktyg utan vågar utmana sin organisation och förändra förhållningssättet i grunden.

För att våga utmana och ifrågasätta behöver man energi och ladda batterierna emellanåt. Vi kommer då osökt in på sommarsemestern.  Vad ser ni mest fram emot nu under sommaren? 

Återhämtning och, precis som du nämner, tid att ladda batterierna inför allt spännande som ska ske i höst. Det första vi kommer på vår enhet efter semestrarna är att metodträna i Signs of Safety genom så kallad ”Praktikintensiv”. Det blir spännande!

Slutligen. Vad vill ni hälsa era socionomkollegor nu när semestrarna snart börjar eller redan är igång? 

NJUT!! Koppla av, lämna jobbet på jobbet, stäng av mail och mobiler. Och börja längta efter socionomdagarna 😉

Tack så mycket Asta och Linda! Vi ser fram emot ert seminarium (11D) på Socionomdagarna i höst!