18 augusti, 2023 Ida Wikström

Jaa äntligen! Eller neej… Är ledigheten redan över!?

Känner du igen dig? I augusti är den efterlängtade semestern över för de flesta och vi börjar arbeta igen. Härligt tycker många, stressigt tycker andra. Det finns värdefulla saker att tänka på nu när vi är tillbaka på jobbet! Läs intervju med Louise Nelson, socionom, expert på motivation och återhämtning, samt talare på Socionomdagarna!

Louise, hur har sommaren varit?

Sommaren har varit bra men lite för regnig för min smak. Men en av mina favoritsysselsättningar är att läsa böcker och det passar ju bra i alla väder!

Ja, det var nog många som tog fram böckerna i stället för solstolen. Hur har ledigheten och återhämtningen varit då?

Skön! Min första semestervecka var jag uppe i varv och fick jobba väldigt aktivt med att vara här och nu, hamnade i lite negativa tankemönster som vad jag borde hunnit med samt ”snart är hösten här”, inte särskilda hjälpsamma tankar. Andra semesterveckan så visste jag inte vilken dag det var så att jobba med sina tankar och beteenden aktivt har effekt!

Jag tror det är stor igenkänning i det du säger, om att fortfarande vara uppe i varv första semesterveckan. Vad skönt att återhämtningen kunde påbörjas sedan! Nu när du är återhämtad. Vad ser du mest fram emot under hösten?

Förutom att träffa alla kollegor och lyssna på spännande föreläsningar på Socionomdagarna längre fram i höst, så är det faktiskt att min dotter börjar gymnasiet vilket känns stort! Jobbmässigt ser jag fram emot alla möten med människor varvat med tystnaden i stugan i Pello.

Låter härligt! Apropå att se fram emot, vissa menar att det kan kännas ”tufft och segt” att komma tillbaka efter en ledighet, vilka råd kan du ge dem/vad bör de särskilt tänka på första veckorna efter semestern?

Det är segt att komma tillbaka, kropp och knopp behöver lite tid att ställa om! Vid möjlighet låt de första två veckorna ha ett lugnare tempo med fokus på mer luft i kalendern. Bestäm med kollegorna att ni ska göra något somrigt på lunchen, som att vid sol gå till närmsta park eller kanske till med få in en gemensam ny god vana inför resten av året med 10 minuters promenad?

Hur ska man tänka på längre sikt då? När vardagen tuffar på? Och ”tiden inte räcker till” Har du några konkreta tips!?

En av de absolut viktigaste sakerna är att ha koll på sin återhämtning och planera in den lika noggrant som vilket möte som helst. Vad gör dig glad? När känner du dig lugn? Vad mår du bra av? Reflektera och lägg in i kalendern. Själv ska jag under hösten exempelvis använda mig av en podd på Spotify som har tre korta meditationer för arbetsdagen för att hålla min hjärna i trim (Fokus – en meditationspodd). Ett annat tips är att stänga av i stort sett alla notiser på dator och telefon då pling och banderoller är extremt störande för vårt fokus.

Apropå fokus, så ingår att vara hjärnsmart i detta, vilket du hållit flera uppskattade föreläsningar. Men vad är ”hjärnsmart” egentligen?

Hjärnsmart handlar om mental ergonomi, i stället för mental dränering. Hjälp din hjärna på traven genom att planera, fokusera och chilla precis som hjärnan gillar!

Planering, fokusering och chilla låter som en viktig och spännande kombination. På Socionomdagarna föreläser du om hjärnsmarthet & motivation – kombinationen som gör jobbet så mycket lättare och bättre. Vill du ge oss en kort teaser vad vi kommer få ta del av på ditt pass?

Motivation försvinner när vi upplever för mycket negativ stress och att arbeta hjärnsmart som minskar den påverkan leder till ökad motivation och högre engagemang i jobbet så det går hand i hand. Under föreläsningen kommer ni får kunskap om arbetsminnet, får uppleva vad som händer vid multitasking och tips för en hållbarare vardag. Mitt mål och önskan är att alla efter ska känna att de fått med sig något konkret som de kan använda direkt i sin vardag!

Det ser vi fram emot att lära oss mer om! Slutligen, vad vill du hälsa alla som jobbar med socialt arbete just nu?

Hurra för dig! Alla som jobbar med socialt arbete är hjältar och kom ihåg att även hjältar behöver vila 🙂

 

Stort tack Louise! Hoppas du och alla hjältar inom socialt arbete får en fin och härlig höst! Och till dig som fortfarande är på semester, glöm inte bort att njuta.

Josefine Lindblad,
Projektledare Socionomdagarna

Ta del av Louises föreläsning; 10B: Stressad? Om hjärnsmarthet & motivation – kombinationen som gör jobbet så mycket lättare och bättre!, torsdag den 9 november.