4 juli, 2024 Ida Wikström

En ny förebyggande socialtjänstlag – ta del av vad det innebär på Socionomdagarna!

I veckan har regeringen tagit fram ett förslag till en ny socialtjänstlag med fokus på förebyggande arbete, ökad tillgänglighet och kunskap som påverkar väldigt många som arbetar med socialt arbete.

På Socionomdagarna berör många programpunkter detta och hur det kommer påverka det framtida arbetet för dig som arbetar med socialt arbete.

I ett uttalande säger Akademikerförbundet SSR ordförande Heike Erkers: ”Äntligen! Den ursprungliga socialtjänstlagen kom 1982. Samhället har förändrats kraftigt på fyrtio år och behovet av en ny socialtjänstlag har varit mycket stort. Enligt det nya lagförslaget ska alla insatser bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet.”

Läs mer här

 

Här kan du lyssna till Regeringens presentation med bland annat Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall om nya förslaget. Camilla kommer till Socionomdagarna och berättar mer under rubriken ”Professionens nya uppdrag – vad innebär lagförändringarna för de som arbetar inom socialtjänsten?”

Läs mer här

 

På Socionomdagarna i november kommer många programpunkter ta upp det nya lagförslaget. Utöver att få lyssna till Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall ges tillfälle att få lyssna till och nätverka med Akademikerförbundet SSR ordförande Heike Erkers som kommer prata om förändringarna. Även förbundets socialrättsjurist Monica Engström och huvudsekreterare kommer tillsammans med utredningssekreterare i Framtidens socialtjänst (SOU) Fredrik Hjulström berätta mer om hur nya socialtjänstlagen påverkar arbetet och om vad lagstiftaren vill uppnå med lagförslaget.

Men nästa alla programpunkter kommer beröras av det nya lagförslaget och den nya socialtjänstlagen, så här ges tillfälle att få diskutera och analysera vad detta kommer betyda och få för påverkan på dig som arbetar med socialt arbete.

Se hela programmet här!
Ta del av bland annat;

1A – Professionens nya uppdrag – vad innebär lagändringarna för de som arbetar inom socialtjänsten?
2A – Ett öppet och demokratiskt Sverige
3B – Framtidens Socialtjänst med hjälp av digitalisering
4A – Insatser utan behovsprövning – hur kommer det påverka dig?
5A – Vad innebär det för socialtjänsten att verksamheten ska bedrivas i överenstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet?
11A – Vilken kunskap behövs i socialtjänsten?
11E – Socialtjänstens roll i arbetet med skolfrånvarande barn och unga – skolsociala team som en väg framåt!