29 augusti, 2024 Ida Wikström

Gängbekämpning – nutid, framtid och metoder för att reducera det dödliga våldet. Intervju med Jale Poljarevius

Jale Poljarevius är polismästare, underrättelsechef på Polisen. Men även känd från TV där vi har kunnat se honom i bland annat SVT:s ”30 minuter”.

Han återkommer nu till Socionomdagarna efter en mycket uppskattad insats på förra årets konferens. I år kommer han och berättar om ”Gängbekämpning – nutid, framtid och metoder för att reducera det dödliga våldet!”. Här är några korta frågor med honom och lite bakgrund samt kuriosa fakta kring Jale.  

 

Berätta lite kort om vem du är och din bakgrund?

Jag är född och uppvuxen i ett land som hette Jugoslavien. 1975 flyttade jag till Sverige med min morfar och min mamma.

Hur kom det sig att du blev Polis?

Redan vid 4-5 årsålder läste min morfar berättelserna om Sherlock Holmes. Detta blev startpunkten på en lång insocialisering in i brottsbekämpningen värld. Slutpunkten ägde rum 1987, när jag arbetade extra som ordningsvakt och en tunnelbanepolis tyckte att jag skulle söka till Polishögskolan.

Vad kommer du tala om på Socionomdagarna i november?

Jag kommer att tala om bekämpning av kriminella gäng.

Till 10 000 kronors frågan – Hur ska gängkriminaliteten bekämpas på bästa sättet?

Genom att skapa en balans mellan den repressiva, pansarnäven som konsekvensutsätter de som begår brott och den mjuka moderliga handen som förebygger brott, erbjuder avhopp och stoppar nyrekrytering. Balansen ska baseras på principen om att vara varken cynisk eller naiv.

Kommer läget vara bättre om 3 år eller tar det längre tid att vända utvecklingen?

Inom tre år kan vi förhoppningsvis urskilja vissa tendenser till förbättringar. Men det kommer att ta betydligt längre tid att vända på utvecklingen.

Finns det något som Polisen saknar i arbetet mot att knäcka gängen?

Egentligen inte, om man ska vara ärlig. Vi har fått mycket bra förutsättningar. Nu gäller det att använda dessa förutsättningar och genom klok samverkan, i främsta hand med kommunerna (socialtjänsten och skolan), arbeta mot utstakat mål.

Många pratar om samarbete över alla sektorer och områden – vad tänker du om samarbete för att bekämpa kriminella?

Utan samarbete kommer Polismyndigheten aldrig att klara av sitt uppdrag. Arbetet mot kriminella gäng berör hela det svenska demokratiska samhället. Och på den vägen måste hela samhället ena sig och samarbeta.

Danmark har problem med att svenska unga kriminella åker till Danmark och utför grova kriminella handlingar?  Hur stort problem är detta?

Det kan inte uteslutas att detta är ett mycket stort problem. Men kom ihåg att detta problem berör många fler länder än Danmark. Jag tänker närmast på Spanien, Marocko, Tunisien, Iraq, Norge, Turkiet, Grekland, Kroatien, Bosnien, Serbien och troligen ännu fler länder. Men alla de nämnda länderna har på ett eller annat sätt berörs av de svenska gängen.

Finns det något vi kan lära oss från arbetet i vårt grannland mot de grovt kriminella?

Jag är inte en expert på hur Danmark arbetar med brottsbekämpning men jag har hört att de funnit en bra balans mellan det repressiva och det brottsförebyggande. Och detta har gett goda resultat tidigare.    

Utöver ditt arbete som polis så är du författare till fem deckare – Vad handlar dem om?

Serien handlar om en polis vid namn Hannah Kaufman och hennes kamp mot kriminella gäng, extremister och terrorister.

 

Ni möter Jale på årets Socionomdagarna, och hans pass den 13 nov;

10G Gängbekämpning – nutid, framtid och metoder för att reducera det dödliga våldet