13 september, 2024 Ida Wikström

Aldrig försent och sök hjälp samt ensam är inte alltid stark

Vi fick en pratstund med Lena Morin Nilsén, grundare av Nxtme. En gripande historia men också väldigt viktig och bevis för att man aldrig ska ge upp. Det finns stöd och Lenas viktiga ord ”din bakgrund behöver inte bestämma din framtid” samt ”ni gör ett fantastiskt arbete men se till att ni inte bränner ut er utan ta hjälp så att ni håller länge”.

 

Du är grundare av nxtME – varför startade du organisationen?

När jag själv hade fått hjälp vid 40-års ålder förstod jag att det måste finnas många fler som varit utsatta för incest – sexuellt våld som barn inom familjen. Så jag valde att starta nxtME för att kunna ge den hjälp och stöd jag själv inte fått, men velat ha.

 

Vad gör nxtME och vad är uppdraget?

Vi arbetar för att alla som är eller har varit utsatta för incest ska få bra hjälp och stöd. Vi erbjuder olika former av stöd till utsatta, men arbetar också med att utbilda både profession och allmänhet i frågan.

 

Berätta, hur kommer det sig att du började arbeta inom socialt arbete? Hur föll valet på det?

Eftersom jag själv har varit utsatt som barn av pappa och hade på den tiden svårt att hitta stöd och hjälp. Det var ett starkt tabu över det och ingen pratade om det. Jag kände mig ensam. Efter att till slut fått hjälp och läkt, så bestämde jag mig för att starta nxtME så att andra som är utsatta inte ska behöva känna sig ensamma.

 

Du är aktuella som talare på Socionomdagarna – vi kommer få lyssna till dig på temat ” Vägen tillbaka till ett bra liv efter incest – sexuellt utsatt som barn” – vad kommer du tala om i november?

Jag kommer att lyfta det faktum att det går att må bra efter ett trauma om man får rätt hjälp. ”Din bakgrund behöver inte bestämma din framtid”, är mitt motto och jag vill genom min berättelse inspirera fler, ge verktyg och svara på frågor.

 

Det är ett mycket jobbigt och känsligt ämne – hur brukar åhörare känna sig efter din föreläsning?

Många blir berörda förstås, men tycker att de lär sig mycket, jag får alltid väldigt fina möten med personer efteråt. Lektorn för socionomerna i Gävles högskola sa innan min senaste föreläsning, ”Lena din föreläsning är den mest uppskattade vi har” Jag kan också säga att det alltid är minst 1 person i varje föreläsning, som tar kontakt med mig efteråt, för att de själva varit utsatta.

 

Hur ser man till att inte tappa hoppet när man lyssnar på många av de sociala frågorna som tas upp på Socionomdagarna som är jobbiga och svåra att lösa?

Det är viktigt att förstå att vi alla kan göra skillnad för någon utsatt person, genom att göra vårt bästa av situationen och se till att vi ska samarbeta och uppmuntra varandra. Det finns hopp om att göra det bättre. Det är därför vi är här, för att lära oss och ta till oss nya verktyg för att ha goda förutsättningar att bemöta de utsatta. Att tänka att vi alla som valt att jobba med detta faktiskt får en möjlighet att göra skillnad i andras liv, ett steg i taget.

 

Vad hoppas du att åhörare som lyssnar på föreläsningen får med sig?

Mod, inspiration och verktyg till att våga se, orka lyssna och att förstå hur de bäst kan bemöta de utsatta. Att de förstår hur otroligt avgörande det är för den utsatte.

 

Du har varit på Socionomdagarna tidigare år – vad ser du mest fram emot under årets Socionomdagarna?

Jag tycker att det alltid är bra att vara med på Socionomdagarna, just för att jag får träffa så många som är drivna och engagerade i frågan att göra skillnad för barnen.

 

Slutligen. Vad vill du hälsa eller göra för medskick till alla dina hårt arbetande kollegor inom socialt arbete?

Ni alla som valt att hjälpa andra, ni gör ett fantastiskt arbete men se till att ni inte bränner ut er utan ta hjälp så att ni håller länge. För det är så många som behöver just din hjälp. Kom ihåg att ni alla är så värdefulla och ni har så mycket att ge.

 

Boktips från Lena ” Aldrig kunde han döda mig” som för övrigt även ligger 2:a på danska Storytel. Boken är hoppfull och man får en förståelse hur personer som inte fått hjälp med sina trauman reagerar och även hur jag fick rätt hjälp till att idag vara en lycklig kvinna.

 

Ni möter Lena på Socionomdagarna och kan lyssna till hennes föreläsning den 13 november; Pass 9F – Vägen tillbaka till ett bra liv efter incest – sexuellt utsatt som barn